Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου και κάλπες

της Μαρίνας Μάνη


 Ωδινεν όρος και έτεκεν νέες κάλπες. Μετά και το χθεσινό ναυάγιο, η χώρα θα αποκτήσει σήμερα υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που θα την οδηγήσει στις εκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ο επικρατέστερος υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος λόγω της «επετηρίδας» που τηρείται στον δικαστικό χώρο όταν τίθεται θέμα δημοσίου αξιώματος. Κατά ένα παιχνίδι της τύχης, πάντως, το επίθετο του δικαστικού (πρέπει να) απηχεί τα συναισθήματα των πολιτών, εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού να σχηματίσει κυβέρνηση. Και, μάλιστα, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα – κατά τις δηλώσεις τους – καθώς ο φόβος για το περίφημο πολιτικό κόστος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ανίκητος.


Ορκίζεται – διαλύεται 

Αύριο το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαϊου. Την Παρασκευή θα συγκροτηθεί σε Σώμα με εκλογή νέου προέδρου (το πρωί) και αντιπροέδρων (νωρίς το απόγευμα). Αμέσως μετά, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και την προκήρυξη εκλογών στα μέσα Ιουνίου.


 Ο εφιάλτης της λίστας

 Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα αντί για σταυρό προτίμησης, όπως επιβάλλει η νομοθεσία όταν δύο αναμετρήσεις διεξάγονται εντός διαστήματος 18 μηνών. Η λίστα αποτελεί και τον μεγαλύτερο εφιάλτη για κάθε αρχηγό κόμματος. Για δύο λόγους: Πρώτον, πρέπει να βρουν τρόπο να «χωρέσουν» σε εκλόγιμες θέσεις στελέχη που δεν εξελέγησαν με «σταυρό» - και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ. Εάν το κάνουν παραβιάζοντας τη σειρά κατάταξης με βάση τον αριθμό ψήφων που κέρδισααν οι υποψήφιοι, τίθεται «ηθικό πολιτικό» θέμα. Εάν δεν το κάνουν, αφήνουν εκτός Βουλής στελέχη στα οποία ποντάρουν για την «επόμενη μέρα». Δεύτερον, διότι ελλείψει «σταυρού» οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν έχουν λόγο να «τρέξουν» στην προεκλογική περίοδο: Οι πρώτοι διότι ξέρουν ότι θα εκλεγούν και οι… από τη μέση και κάτω επειδή γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν. Κίνητρο, δηλαδή, έχουν όσοι αναδείχθηκαν επιλαχόντες στις 6 Μαϊου, καθώς μία αύξηση του ποσοστού του κόμματος θα τους οδηγήσει στα έδρανα… 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου