Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Με αφορολόγητο όριο ο νέος φόρος ακινήτων


Απομακρύνεται το σενάριο για ενιαίο φόρο ακινήτων χωρίς αφορολόγητο, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το φορολογικό, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

 Ενώ οι εισηγήσεις θα τεθούν υπόψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ) προβλέπουν τα εξής: - Αφορολόγητο όριο το οποίο θα ξεκιναέι από τα 50.000 ή 100.000 ευρώ

 - ο φόρος θα κλιμακώνεται προοδευτικά ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου

 - Ο κατώτατος συντελεστής θα ξεκινάει από το 1‰ και ο ανώτερος θα φτάνει στο 2%

 Ανοιχτά ζητήματα παραμένουν η φορολόγηση των ακινήτων εκτός σχεδίου και των αγροτεμαχίων, καθώς και η φορολόγηση των νομικών προσώπων.

 Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:

 Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη η διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν:

 Από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος και ο κ. Αντώνης Παναγόπουλος. Από το Πα.Σο.Κ. ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης. Από τη Δημ.Αρ. ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης.

 Η Επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών. Εξετάστηκε, επίσης, το ύψος του αφορολογήτου. Στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα.

 Θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

 Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου