Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΤΚΑ: Μοναδική ελληνική μετοχή στον επενδυτικό οδηγό του Forbes


Η ελληνική ΜΕΤΚΑ, η οποία κατασκευάζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, παρουσιάζει έναν εξαιρετικό συνδυασμό: το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού της κόστους αφορά στην Ελλάδα ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό. Και αυτό είναι ένας καλός συνδυασμός. Το απόσπασμα προέρχεται από το περιοδικό Forbes και το αφιέρωμα που έκανε στο προηγούμενε τεύχος με τίτλο «Investment guide strategies, Playing the Obama market».



 Αφορμή για να περιληφθεί στο αφιέρωμα η ΜΕΤΚΑ (μοναδική ελληνική εταιρεία του ΧΑ) στάθηκε μια ανάλυση που είχε δημοσιευτεί πέρυσι το Φεβρουάριο, στην «insider» έκδοση της Wall Street, «Grant’ s Interest Rate Observer», η οποία έκανε εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική κρίση. Τότε η ανάλυση εξέταζε πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχές στην Ελλάδα και σε αυτήν αναζητήθηκαν κυρίως κερδοφόροι εξαγωγής με χαμηλή δανειακή επιβάρυνση και κυρίως εταιρείες «που θα έμεναν όρθιες ό,τι και εάν συμβεί». Η ανάλυση κατέληγε στην επιλογή της ΜΕΤΚΑ, για την οποία το Grant’s μεταξύ άλλων:

 * Διεθνώς ανταγωνιστική εταιρεία στον κλάδο μελέτης, προμήθειας και κατασκευής ενεργειακών έργων –EPC για τους επαΐοντες– η ΜΕΤΚΑ ήταν κερδοφόρα κάθε ένα από τα προηγούμενα 20 χρόνια, εμφανίζει 2,27 ευρώ καθαρή ταμειακή θέση ανά μετοχή, ποσό πάνω από 36% της τιμής της μετοχής, που είναι 6,22 ευρώ (η ανάλυση έγινε το Φεβρουάριο του 2012). Η εταιρεία παράγει τον μεγαλύτερο όγκο των εσόδων της εκτός Ελλάδος, με τους μη Έλληνες πελάτες να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 90% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας, που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

 * Σύμφωνα με τον αναλυτή του Grant’ s Έβαν Λόρεντζ «οι αδελφοί Μυτιληναίοι έκαναν καταπληκτική δουλειά τα τελευταία 13 χρόνια». Τα έσοδα της ΜΕΤΚΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2011 ανήλθαν σε 241,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με μόλις 55,7 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 1999. Τότε, το 1999, η ΜΕΤΚΑ λειτουργούσε κυρίως ως υπεργολάβος σε ελληνικά κατασκευαστικά έργα. Σήμερα, είναι ο επικεφαλής ανάδοχος διεθνών ενεργειακών έργων. Μια τέτοια μετάβαση δεν είναι μικρή υπόθεση. Οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, που από φυσικού τους αποστρέφονται τους κινδύνους, δεν συνηθίζουν να ρισκάρουν με άγνωστους προμηθευτές.

 Στο τελευταίο δημοσίευμα του Forbes (Δεκέμβριος 2012), τονίζεται ότι η μετοχή στο διάστημα από την ανάλυση του Grant’s παρουσιάζει απόδοση (περιλαμβανομένων και των μερισμάτων) 48%.

 Χ. Φλουδόπουλος

 Πηγή : www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου