Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Γ. Στουρνάρας: Τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα !


Τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με δηλώσεις του στο BBC. «Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Με τις μεταρρυθμίσεις να επισπεύδονται και με τα μέτρα λιτότητας που «πέρασαν» στα τέλη του τελευταίου έτους, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές. «Η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, είναι τώρα πολύ μικρή», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας. «Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση πληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Επομένως, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Είμαστε στα δύο τρίτα της διαδρομής προς το στόχο. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν».

 Ωστόσο λίγοι το κάνουν, τονίζει το BBC, επισημαίνοντας ότι η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, οι άστεγοι έχουν αυξηθεί όπως και η φτώχεια, και η ύφεση είναι στο έκτο έτος. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως πιστεύει ότι οι κακές στιγμές πλησιάζουν στο τέλος. «Προς το τέλος του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη», τόνισε.

 Είναι ανένδοτος ότι η ανάπτυξη θα έρθει το επόμενο έτος, ακόμη και εάν η οικονομία συρρικνωθεί το 2013 κατά 4,5% όπως εκτιμάται. «Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης στην Ελλάδα».

 Όπως τονίζει το BBC, η Ελλάδα έχει το καθόλου ζηλευτό έργο της μείωσης του χρέους της σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 180%/ΑΕΠ, ενώ ο στόχος είναι στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει δηλώσει προσφάτως ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει χωρίς να δεχτεί κι άλλη βοήθεια.

 Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν «πιέζει» για περαιτέρω μείωση του χρέους από τις χώρες της ΕΕ, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως «θα καλωσόριζα μια μείωση του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις ζημιές για τις άλλες πλευρές».

 Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρξουν νέα πακέτα λιτότητας. «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, στα επιδόματα και τις συντάξεις». Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου