Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ανάσα 20 δισ δίνει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες


Ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα είναι πρόσθετη ρευστότητα ύψους 15 έως 20 δισ ευρώ, που αποταμιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς στις ελληνικές τράπεζες.

Η λογική αυτού του εγχειρήματος είναι η ΕΚΤ επιδιώκει να αυξήσει τις τιμές των τίτλων που έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άντληση ρευστότητας.

Η ανάσα αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η αγορά κυριολεκτικά βρίσκεται σε ασφυξία και οι τράπεζες μετά το PSI+ βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και αναμένεται να δώσει μία μεγάλη λύση στα προβλήματα ρευστότητας.

Η άνοδος των αποτιμήσεων αφορά τους τίτλους που έχουν λάβει οι τράπεζες στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Τα κεφάλαια που χορηγούνται από την ΕΚΤ ως δάνεια στο εγχώριο τραπεζικό κλάδο εξαρτώνται από την τιμή που θεωρεί ως «δίκαιη» το Eυρωσύστημα.

Επί της εμπορικής αξίας των εγγυήσεων που είναι κατατεθειμένες στην Ευρωτράπεζα, επιβάλλεται «κούρεμα», για να προκύψει το ποσό που μπορεί να δοθεί ως δάνειο.
Στην παρούσα φάση, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν κυρίως μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας λόγω του PSI τις απέκλεισε προσωρινά από τα δάνεια της ΕΚΤ.ΠΗΓΗ :dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου